Pola Mocy zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym

O Wydarzeniu

Rolnictwu i obszarom wiejskim przypisywana jest bardzo duża rola w redukcji emisji gazów cieplarnianych, do których należą m.in. dwutlenek węgla i metan. Producenci rolni korzystają z technologii umożliwiających zmniejszenie zużycia energii, surowców oraz środków do produkcji, wiedząc że do osiągnięcia jest cel: neutralność klimatyczna Europy do 2050 r. Wśród prelegentów konferencji byli rolnicy - praktycy, pracownicy naukowi, a także przedstawiciele firm oferujących systemy OZE i świadczących usługi z zakresu zarządzania energią odnawialną. 

Więcej

Tematyka

  • Przemysł rolno-spożywczy wobec zielonej transformacji 
  • Jak przejść na drugą stronę mocy? Systemy energetyki odnawialnej dla rolników
  • Energia z wiatru - dla kogo i na jakich zasadach? 
  • Analizy potencjału wykorzystania fotowoltaiki w branży rolnictwa w Polsce 
  • Biogazownia - uwarunkowania, proces technologiczny, surowce, poferment. Najnowsze rozwiązania. Jaka biogazownia dla kogo?
  • Spółdzielnie energetyczne na obszarach wiejskich - współpraca pomiędzy rolnikami i samorządami
  • Rolnicy o pozyskiwaniu zielonej energii - doświadczenia

Więcej

Zostań partnerem

Od wielu lat współpracujemy z kluczowymi partnerami z branży agro!
Firmy zainteresowane współpracą komercyjną prosimy o kontakt z:

Magdalena Twardokęs

MAGDALENA TWARDOKĘS

Dyrektor sektora spożywczego i agro w Grupie PTWP